Megacampus

Ahir El País portava un reportatge titulat Megacampus contra la crisis. El Secretari d’Estat d’Universitats, l’exrector de la UB, Màrius Rubalcaba, diu que s’ajudarà a 10 universitats perquè entrin als rànkings universitaris. I aqust diari diu textualment

El Gobierno se guía por la clasificación que hace la Universidad de Shanghai, la más conocida, junto a la lista británica Times Higher Education QS World University Ranking.

Doncs anem bé, si el Govern espanyol es refia d’un rànking forá mal fet com el xinès! Espero que en facin més cas del TImes Higher Education!

Hi ha dues coses que voldria destacar:

– Control. En paralelo con esta unión con la empresa, “la defensa de la universidad pública en este momento es indiscutible”. ¿Cómo se va controlar? “Las reglas han de establecerse en la discusión de la nueva Ley de Ciencia. Ha de existir un control de que esa investigación se está transfiriendo con unos límites, a través de las comisiones éticas”.

Em sembla bona idea fer una nova Llei de la Ciència. En diversos correus electrònics que s’han anat rebent es veu que s’impulsa de veritat. Espero que avanci.

– Mejora de la gestión. Los centros deberán ejercer una mayor responsabilidad en la gestión. “Las universidades públicas deben tener un plan estratégico, que determine adónde va su investigación en la política científica y cómo redistribuyen la parte de gananciales que van a obtener en esta transferencia”.

Ja es porta força temps parlant d’això. Moltes universitats han fet plans estratègics i concrecions de la seva política científica. No em desagrada pas que es plantegi, però, com es redistribueix el guany que es pugui obtenir de la transferència de coneixement. És clar que, primer, n’hi ha d’haver.

Tot plegat em preocupa una mica. Amb un rànking mal fet com el xinès, només s’hi pot figurar si s’és una universitat gran. Les petites, encara que tinguin qualitat, no hi poden aparèixer. Això vol dir que s’està condemnant el sistema universitari a dues (o tres) divisions. No sé si Catalunya està preparada per a això, i no sé si és bo que sigui així. Només podem saber-ho experimentant-ho, i sobretot, fent les coses molt bé.

One thought on “Megacampus

Comments are closed.