Un final sense sentit, d’un article sobre talent

Avui 29/10/2007 (festa a Girona) El País porta un reportatge sobre la manca d’atenció als estudiants més brillants del sistema education de secundària.  Comenta els diferents sistemes d’atenció a la igualtat d’oportunitats dels USA, d’Anglaterra, dels països germànics i de Finlàndia, i els compara amb el nostre sistema.

Un cop llegit l’article, tinc la sensació de poder canviar “secundària” per “universitat” i “universitat” per “doctorat”. Cada cop més els canvis que s’estan introduint en l’ensenyament universitari afavoreixen que més estudiants aconsegueixin aprovar, però comporten una certa desmotivació dels estudiants més brillants. Això es pot corregir, tal i com diu l’article, amb una especial atenció a la diversitat, que per ara es produeix sobretot per baix. Però en l’àmbit universitari, igual que en el de secundària, les hores del professor són limitades i els recursos docents també, així que és complicat dur a terme programes d’estímul, excepte que no siguin incorporar els estudiants més inquiets a la vida d’un grup de recera ben aviat a la seva vida universitària. Crec que això és el que diferenciarà més el futur de les nostres universitats del que són ara.

Un curiositat d’aquest article d’El País: no acaba de forma intel.ligible. Tan l’edició text com l’edició PDF tenen aquesta darrera frase:

Los expertos universitarios españoles ya propusieron el año pasado que el Estado se encargara de las becas para garantizar que ningún alumno se quede sin estudios por falta de dinero y las comunidades de las que premian a los mejores estudiantes. “No estoy seguro de que la sociedad esté preparada, ya que para que todos los jóvenes vayan a la universidad, a pesar de todo lo que se habla de la sociedad del conocimiento”, añade el asesor de la OCDE Francesc Pedró.

M’he quedat amb les ganes de saber l’opinió d’en Francesc Padró. Hauré de mirar l’edició impresa, a veure si tinc més sort. 

One thought on “Un final sense sentit, d’un article sobre talent

Comments are closed.