L’informe econòmic de l’OCDE fa pensar…

L’Enric Canela proporciona al seu blog un extracte de l’informe de l’OCDE sobre l’economia espanyola. En particular, en un apartat sobre com millorar el sistema educatiu superior, l’informe senyala que cal fer reformes, i que…

Es probable que esta reforma encuentre alguna oposición, procedente, en primer lugar, de algunos miembros de la propia comunidad académica reacios a la propagación de una cultura de evaluación. “…” En segundo lugar, debe asegurarse que el marco descentralizado del sistema español, en el que las Comunidades Autónomas controlan y financian las universidades, no obstaculiza el desarrollo de una cultura de evaluación y competencia a escala nacional. “…” Por último, el punto de vista, ampliamente difundido, de que la universidad es un servicio público al que todo el mundo tiene derecho también podría ser un obstáculo para la subida de las tasas universitarias.

Amb independència de la reforma que proposa l’OCDE, estic d’acord amb el primer punt si es fa bé, però discrepo del segon i del tercer. En el segon tornem a l’eterna voluntat de tallar l’autonomia, sigui de les comunitats autònomes o de les universitats (perquè no es passa a retre comptes d’una vegada?). Què vol dir que Catalunya “controla les universitats”? No agrada que hi hagi una política pròpia? O no agrada que cada Universitat tingui una política pròpia?

I finalment i molt important, cada cop estic més convençut que accedir a la Universitat és un dret. Però cal no confondre’l amb el dret a sortir-ne amb un títol sota el braç, i molt menys confondre el grau amb allò que tindrà tothom, perquè després els màsters costaran molts de diners i són els que proporcionaran la clau de l’accés al lloc de treball (com deia el Telenotícies de TV3 en parlar del saló Futura). Caldria un debat sobre si accedir a la Universitat és un dret, i si n’és un altre sortir-ne amb un títol.

Quan diguem Universitat, volem dir Educació Superior? Vol dir dret a estudiar fins a tenir 22 anys? O 25? A càrrec de la societat?

Actualització 25/3/2007: A les pàgines taronges d’El país de diumenge 25/3/2007 s’hi segueix insistint en la necessitat de millorar la relació entre la Universitat i el sector productiu. Fa tan de temps que se sent, això! Per una altra part, Mark Spellman, d’Accenture, opina que la disminució de llicenciats (suposo que es refereix a la baixada de natalitat) limitarà el creixement econòmic. Proposa incorporar estudiants de països emergents. Torno a preguntar-me: hem de facilitat l’entrada i la sortida de la universitat als nostres joves?

2 thoughts on “L’informe econòmic de l’OCDE fa pensar…

  1. El Miquel mostra acords i desacords amb el contingut de l’informe en allò que fa referència a les universitats i la reforma. Jo coincideixo amb el que diu.

    Una de les coses amb les que ell i jo estem en contra és en l’esperit centralista i antiautonomista que emana l’informe. És un informe ben fet en la majoria dels seus punts, però amb una visió que menysté absolutament la capacitat de les comunitats autònomes i de les universitats per tirar endavant la reforma del sistema universitari. Segur que l’autor deu beure intel·lectualment de les fonts carpetobetòniques.
    La meva particular discrepància amb ells és que ells pensen que l’autonomia és un risc i jo que l’Estat és el fre que es posa a Catalunya per fer una autèntica reforma.

Comments are closed.